Muziek helpt het ontwerpen van gameplay en daarom moeten componisten al vroeg in het ontwerpproces worden ingezet. Dat zeggen Journey-producer Robin Hunicke en Journey-componist Austin Wintory op het evenement Indievelopment, dat op donderdag 25 april 2013 in Amsterdam plaatsvond.

 

Niemand zal tegenwoordig ontkennen dat gamemuziek een belangrijk deel van de ervaring vormt. Muziek wordt net als art en sound effects gebruikt om het verhaal te ondersteunen of de sfeer van een gebeurtenis te versterken. Dat is echter niet het enige waar gamemuziek voor kan dienen: volgens muziekproducer Tom Pearce is muziek een onderdeel van games dat echte waarde buiten het spel zelf heeft.

Hunicke en Wintory hebben het voornamelijk over de interactie tussen gamedesign en audiocompositie. Componisten worden vaak laat in het ontwerpproces bij een game betrokken. Journey is een voorbeeld van wat er kan ontstaan als er vanaf het begin een componist mee aan de slag gaat. Zo wordt de muziek tegelijkertijd gemaakt met de gameplay, art en andere onderdelen van de game. Hunicke legt uit dat Journey begon met een abstract concept: “Journey is een fundamentele innovatie, een idee in het midden waar al het andere omheen draait: art, muziek, etc.”