Molyjam 2013: Uitspraken Molyneux zorgen voor games

10 Jul 2013

Games moeten origineler, innovatiever en vernieuwend zijn: vanuit die gedachte werd vorig jaar de eerste Molyjam georganiseerd, een gamejam gebaseerd op de tweets van het parodie-twitteraccount van Peter Molyneux, @Molydeux. De tweede Molyjam werd afgelopen weekend gehouden op plekken over de hele wereld. Ook in Nederland werden games gemaakt: Zuraida Buter organiseerde de jam in de Dutch Game Garden in Utrecht. Een kleine groep mensen kwam bijeen om in een weekend een game te maken.

 

Het thema dit jaar ging niet om de uitspraken van twitteraccount @Molydeux: developers en andere enthousiaste deelnemers gingen aan de slag met de uitspraken van Peter Molyneux zelf. Op de website van Molyjam stond een verzameling aan quotes met links naar interviews. Om je een idee te geven van wat voor soort uitspraken dit zijn, zetten we er een paar op een rijtje:

 

“Pull the right trigger to see The Most Interesting Thing in the World.”

“Part of the fun of dogs is they misbehave and can be enormously embarrassing to the owner.”

“I keep finding myself rejected by men, which is a new experience for me.”

“When you watch a film, you think why does the baddy have to lose? In James Bond, I always thought it’s so unfair, it must have taken ages to build that base and think of the staffing costs!”

 

Tijdens de jam worden alle games constant geplaytest en aangepast. Er wordt uitgebreid gediscussieerd over wat beter kan en wat met meer tijd nog zou kunnen worden uitgebreid. In Utrecht blijkt er duidelijk één uitspraak van Peter Molyneux te zijn die de leidraad vormt bij twee teams: “I have to be careful what I say, there are PR police men in the audience with sniper rifles.”

Eén van die games die afgelopen weekend is gemaakt op de Molyjam is Conspicuous. Deze game is ontstaan uit de ideeën van twee teams die hebben besloten om samen te werken. Conspicuous speelt zich af op een gameconferentie. De speler is een bewakingsagent die binnen twee minuten een terrorist op het evenement moet ontmaskeren. Dat moet je doen door de (vaak bizarre en grappige) gesprekken tussen bezoekers af te luisteren. Op elk moment kun je een persoon arresteren: het is echter moeilijk om de juiste persoon te pakken te krijgen, omdat de gesprekken je expres op het verkeerde been zetten. De persoon die je arresteert kan immers ook een onschuldige larp-speler zijn, of vertellen over zijn ervaringen in GTA. Het team heeft zo’n zeventig verschillende personages gemaakt.

Conspicuous laat zien hoe snel je aannames doet over een persoon op basis van de kleine stukjes informatie die je hebt – een context ontbreekt bijvoorbeeld. Een andere game die in Utrecht tijdens de Molyjam is gemaakt heeft precies datzelfde uitgangspunt: ook hier is de Molyneux-quote over pr-politie met sniper rifles een inspiratie. De uitwerking van deze serious game is echter helemaal anders: in NSA: PRISMA werk je voor de fictieve NSA in een programma genaamd PRISMA, waarbij je 200 seconden hebt om te beslissen wie van de drie verdachten een terrorist is. Het programma helpt je bij het vinden van e-mail, (schokkende) afbeeldingen, telefoongesprekken en chats van de betreffende persoon, waarbij jij bepaalt wat ermee gedaan moet worden. Laat je de persoon gaan of mag hij de bak in? Je maakt dus inbreuk op iemands privacy om veiligheid te garanderen.

Tijdens de Molyjam worden er niet alleen digitale games gemaakt: omdat het doel is om originele en innovatieve games te maken, zijn alle vormen van spel toegestaan. In Utrecht heeft een team een ‘tabletop co-op versus paper board game’ gemaakt, genaamd TickTick. Het team liet zich inspireren door Papa Sangre, een videogame zonder video waarin je moet navigeren door middel van geluid. In TickTick speel je met z’n tweeën tegen de spelleider. Spelers zijn ‘blind’ en lopen door een 5×5 doolhof dat de spelleider heeft ontworpen. Het doel is om eerst de sleutel en dan de uitgang te vinden, maar spelers weten niet hun eigen locatie, noch die van de ander. Door met de dobbelsteen te gooien en blindelings te bepalen waar ze heen willen, creëren ze een beeld van hoe het doolhof in elkaar zit. Ondertussen leidt de gamemaster niet alleen het spel, maar probeert hij ook te winnen door een bom door het doolhof te verplaatsen. Als de bom dichtbij een speler komt, zegt de spelleider ‘tik tik’ en heeft de speler de gelegenheid om een andere kant op te gaan. Ook hier draait het om afluisteren: terwijl de spelers met elkaar overleggen, krijgt de spelleider een inkijk in hoe ze denken dat het doolhof eruit ziet.

Surveillance was dus een hot topic tijdens de Molyjam in Utrecht, maar er zijn ook heel andere soorten games gemaakt. Speel bijvoorbeeld een game waarin je je hond moet vangen om te voorkomen dat hij je in verlegenheid brengt. Wil je meer zien van de andere locaties, neem dan een kijkje op de officiële website van de gamejam. Hierop staan alle games die tijdens het weekend zijn gemaakt en je kunt ze makkelijk downloaden en spelen!