Global Game Jam 2011: een compleet verslag
Eline sloot zichzelf 48 uur op met 142 gamemakers en bracht verslag uit.
Het is zover: de Global Game Jam 2011 is van start gegaan. In landen over de hele wereld komen game developers, studenten en andere enthousiastelingen bijeen om samen in 48 uur een game te maken.
De Nederlandse editie vindt net als vorige jaren plaats in het gebouw van de HKU in Hilversum. Ruim 140 man doet dit jaar mee. Volgepakt met energydrinks, noedels en tosti-apparaten komen ze ‘s middags in de kantine bij elkaar. Iedereen krijgt een kaart met een mysterieus puzzelstuk. Het blijkt de sleutel tot de teamvorming die later plaatsvindt.
De Jam wordt georganiseerd door Dutch Game Garden. Het weekend wordt ingeleid met een aantal inspirerende presentaties, met handige tips. Wees niet bang om ideeën helemaal weg te gooien, voer de eerste drie concepten die je bedenkt nooit uit en zie de Jam vooral niet als een wedstrijd. Er waren vorig jaar een aantal teams die, bedolven in het werk, zich hadden opgesloten in hun ruimte. Contact leggen met andere teams tussendoor wordt van harte toegejuicht. We krijgen een humoristische keynote van Keita Takahashi te zien en Niels ‘t Hooft praat over blokjes, buffels en bavianen (het klonk vanmiddag heel logisch allemaal, heus). De stemming zit er goed in en de sprekers worden met veel gejuich ontvangen.
Samen de afgrond in
In tegenstelling tot wat ik aanvankelijk dacht, hoef je om mee te doen geen skills te hebben in programmeren of ontwerpen. Er is altijd wel iets dat je kan doen, naast koffie halen. Ideeën voordragen, de tijd in de gaten houden en knopen kunnen doorhakken blijkt al heel waardevol. Elk team heeft programmeurs, designers, artists en soms ook componisten. Na de officiële start van de Jam worden er teams gevormd. Sommige teams zijn direct compleet, anderen zoeken nog extra leden. Er blijkt dit jaar een gebrek aan artists te zijn, zo blijkt uit de vele vragen en het papier dat boven de menigte in de lucht wordt gehouden. Teamnamen klinken direct door de ruimte: “The Flaming Lemmings! Samen de afgrond in!”
Het beginstadium is het brainstormen, waarbij iedereen rond tafel zit. Het thema is dit jaar ‘extinction’, oftewel uitsterving. Daarnaast zijn er extra achievements die je in de game kan stoppen, zoals ‘maak een game die zowel fysieke als digitale elementen heeft’. De teams hebben elk een andere aanpak en vooral veel verschillende ideeën. Er wordt veel getekend, maar sommigen besluiten ook om het concept fysiek uit te beelden met fiches, dobbelstenen of pinda’s. Er is een team dat zich focust op een voortplantingsgame: zaadcel zoekt eicel. Een ander komt met een soort ‘tower defense’. Wéér een ander gaat meer uit van de controls: het toetsenbord als speelveld. Het verschil in werkwijze is leuk om te zien. Er zijn teams die zwijgend aan het werk gaan, maar andere teams hebben constant overleg of gewoon geklets. Hier en daar is ook muziek te horen. Op de gang wordt een gevecht gehouden en allerlei projectielen vliegen in het rond. Er staat een Winnitron NL in een open ruimte waar allerlei indiegames te spelen zijn en deze is constant in gebruik.
“Snel! De tijd gaat zo snel!” De kreet klinkt door de gangen. Begint paniek nu al een rol te spelen? Midden in de nacht zijn er al verschillende dingen te zien. De teams die lang zijn blijven hangen in het brainstormen, hebben nu eindelijk ook iets zichtbaars. Concepten krijgen langzamerhand vorm. We zien konijnen, whiteboards vol met ideeën en vooral heel veel programmeertaal. Het wordt een lange nacht voor veel programmeurs, maar enkele teams besluiten toch hun tanden te gaan poetsen en onder de wol te kruipen. Het team dat ik volg is zo enthousiast bezig dat ze de tijd uit het oog verliezen en gezamenlijk de game blijven aanpassen en testen.
Dag 2
Dag 2 van de Global Game Jam. De nacht was voor velen kort: de een had helemaal niet geslapen, een ander hooguit een paar uur. De meeste ruimtes ruiken nu naar zweet. Er wordt hard doorgewerkt, want ’s middags moet er een speelbare versie van de game zijn. Dan is er de Show & Tell, waar de deelnemers bij elkaar gaan kijken.
Er is ’s nachts een hoop gebeurd. Een groep heeft het concept dat ze hadden helemaal omgegooid. De besturing bleek vrij uitdagend en ze waren het niet eens over of dat nu wel of niet positief was. Na wat commentaar van andere Jammers zijn ze na 16 uur weer helemaal opnieuw begonnen. Nu wordt het een game over radioactieve kakkerlakken die proberen te overleven in een postapocalyptische wereld. De muziek schiet wel lekker op en er is regelmatig een nummer of sound effect in de ruimte te horen.
Voortplanting
De konijnengame van Niels ’t Hooft vordert langzaam. Ze hebben nu eindelijk besloten in welk programma de game wordt gemaakt. Daarnaast komen er nog nieuwe ideeën bij. Konijnen kunnen enthousiast geslachtsgemeenschap met elkaar hebben, ze kunnen depressief zijn en geen zin hebben in seks en er zijn ook verwarde vrouwtjes die met elkaar paren. Niels heeft een animatie gemaakt van een rennend konijntje, maar er moet eerst worden gefocust op een fysieke versie van het spel voor de Show & Tell later op de dag. Wanneer ik later terugkom heeft Niels nieuwe, allemaal even schattige animaties, maar het plan is gewijzigd. De game bleek te complex voor de programmeurs en er is weinig tijd meer. Onder het liedje ‘In een groen groen knollenland’ moet het mannetjeskonijn zoveel mogelijk vrouwtjeskonijnen bevruchten.
We zien ook teams die al een heel eind gevorderd zijn. Het team van Matthijs Dierckx Kuijper maakt een platformer met prachtige artwork. Een ander team dat er grafisch uitspringt is de groep van Vlad Micu, die een game maakt gebaseerd op infographics. Het landschap reageert op de bewegingen van de speler. Een aantal deuren verder zien we de eerder gemaakte sprites van zaadcellen nu geïmplementeerd in het spel: ze vliegen alle kanten op in een poging de eicel te bevruchten. Het team waar Vlambeer in zit, Aardbever genoemd, heeft slim op het thema ‘extinction’ ingespeeld. Hoe meer spelers over de hele wereld hun game spelen zonder de doelstellingen te halen, des te meer bugs en glitches er zullen verschijnen. Dat gaat zo lang door totdat de game er uiteindelijk helemaal mee ophoudt.
Feedback
De Show & Tell verloopt een tikje chaotisch, maar iedereen test enthousiast de games van anderen. Dit blijkt ook zeer waardevol, want door tips van andere Jammers kunnen de games worden verbeterd. De uren daarna worden dan vooral gebruikt om de gameplay aan te passen en verder uit te breiden en het werk van de artists verder in het spel te zetten. Veel groepen hebben nog een hoop te doen en er zullen daarom maar weinig deelnemers slapen vannacht.
Dag 3
Dag 3 van de Global Game Jam. Als ik dit weekend iets geleerd heb, dan is het wel dat een game nooit af is. Elk team is nog aan het werk en waar het bij de een stressen is om iets speelbaars af te leveren, is de ander bezig met kleinere aanpassingen. “Eigenlijk zijn we al klaar, maar we zijn nog wat dingen aan het verbeteren”, is een veelgehoorde reactie wanneer ik vraag hoe het gaat. Bij een team gaat niet alles volgens plan. Ze hebben zich allemaal verslapen en worden vier uur later wakker dan de bedoeling is. Er moeten nu belangrijke keuzes worden gemaakt.
Diverse resultaten
Dan klinkt het eindsignaal en moeten de werkzaamheden worden gestaakt. De games worden in de gang gezet zodat iedereen die voorbijloopt ze kan spelen. Sommige games behoeven uitleg, anderen zijn snel te begrijpen en spelen vlot weg. Er zijn platformers en puzzelgames, single- en multiplayer, maar ook games die in geen genre thuis te brengen zijn. Een populaire multiplayergame is Darwin’s Disco. Dit speel je met z’n vieren, waar elke speler een gedeelte van een reusachtige draak bestuurt: de poten, de vleugels, de staart en de kop. Samen moeten spelers dit zo lang mogelijk zien vol te houden door hindernissen te overbruggen.
Ondanks de moeilijkheden die het tegenkwam krijgt de konijnengame van het team van Niels toch positieve reacties. Het spel, genaamd Boom Boom Bunnies, blijkt nog best een uitdaging omdat de voortplanting van konijnen voorzichtig en diervriendelijk moet gebeuren. Maar is het eenmaal gelukt, dan kun je als mannetjeskonijn naar hartenlust al je pasgeboren dochters bevruchten.
De uitslag
Dan is het tijd voor de uitslag. Trailers van games worden in het auditorium geshowd en onder luid gejuich van het publiek komt de jury naar voren. Bewbees ontvangt de derde prijs én de prijs voor het beste artwork. Het is een game waar je de Bewbees, wezens bestaande uit borsten die op het punt van uitsterven staan, moet redden door er een aantal op te offeren. Hoe minder Bewbees er sterven, des te hoger de score en dat werkt vrij verslavend.
Soms is het goed om een concept weg te gooien als je vastzit en dingen niet werken. Dat bewijst het team The Flaming Lemmings met hun game Splatta Blatta. De groep had zaterdagochtend 06:00 uur alles weggegooid en was helemaal opnieuw begonnen. De multiplayergame over kakkerlakken viel bij de jury in de smaak en werd beloond met de tweede prijs. Dit tot verbazing van de teamleden, die allemaal voor het eerst meededen aan de Global Game Jam. Naderhand maken ze, gemotiveerd door dit onverwachtse succes, plannen om de game verder te gaan verbeteren.
Niet geheel verrassend neemt Glitchhiker, de game van Aardbever, de eerste prijs en publieksprijs in ontvangst. Het spel kan zelf uitsterven en elke keer als iemand op de wereld het spel start verliest de game een leven. Voor elke 100 munten die de speler verzamelt komt er een leven bij, maar dit is niet makkelijk: het scherm zit vol met glitches die ervoor zorgen dat je sterft wanneer je er te lang in staat. De game is op dit moment daadwerkelijk uitgestorven, maar er wordt hopelijk nog een tweede generatie het leven in geroepen. Hier is een trailer te zien, zodat je toch nog een idee hebt hoe het werkt.
De games van de Jam 2011 staan allemaal online. Kijk voor meer foto’s op de Facebookgroep van Bashers.
This article was first published on Bashers.nl
You must be logged in to post a comment.